Márkakereskedés hírek

Üzemanyagcellás teherautóval tör be a Hyundai

A Hyundai hivatalosan sosem árult teherautókat és kamionokat Európában, ám a vállalat idéntől 2025-ig 1 600 darab üzemanyagcellás kamiont kíván leszállítani svájci partnerei számára.

A Hyundai már tavaly bejelentette, hogy 2020-ban 50, 2025-ig pedig összesen 1 600 darab üzemanyagcellás Xcient teherautót szállít Svájcba. A H2 Xcinet modelleket a Hyundai Hydrogen Mobility (HMM) vállalaton keresztül kívánják leszállítani, amely a Hyundai Motor és a H2 Energy közös vállalataként működik. A teherautókat 100 százalékosan környezetbarát hidrogénnel fogják gfeltölteni, amit pedig az Alpiq, a H2 Energy és a Linde közös cége, a Hydrospider biztosít.

Az innovatív üzleti modell szerint a svájci fuvarozók nyolcéves szerződés alapján kapják meg a teherautókat, amelyek után kilométeralapon fizetnek díjat. Mark Freymuller, a Hyundai Motor haszonjárművek környezetbarát üzletfejlesztési részlegének elnöke elmondta, ez a díj magában foglalja a teherautó bérletét, a karbantartást, az akkumulátor cseréjét és a hidrogénellátást, „ami sokkal könnyebbé teszi az ügyfelek számára a dízel teherautók problémamentes cseréjét.” Hozzátette, hogy a HMM a meglévő üzemanyagtöltő állomások felhasználásával egy hidrogén ellátási infrastruktúrát is létrehoz, hogy csökkentse a költségeket és „megoldja a tyúk és tojás problémáját.”

Miközben a HMM igyekszik a tehergépjárműveket a lehető leginkább költséghatékonnyá tenni, Rolf Huber, a H2 Energy elnöke elismerte, hogy a hidrogénjárműveknek a legtöbb esetben valamivel magasabb teljes tulajdonosi költsége (TCO) lesz, mint az velük egyenértékű dízelüzemű járműveknek. „Ha a legolcsóbb teherautót keresik, akkor valószínűleg nem ez lesz az" – mondta, majd elmagyarázta, hogy minél több kilométert tesz meg egy ügyfél, annál kisebb lesz a különbség a hidrogén és a dízel közötti költségekben. Azt is mondta, hogy igyekeznek először a potenciális ügyfelek vállalkozását megismerni, majd kiszámítják az általuk használt járműveik jelenlegi TCO-ját. „Amint van egy referenciaérték, megpróbáljuk megtalálni az ahhoz a lehető legjobban illeszkedő megoldást, ami némi tárgyalást is magában foglal" – tette hozzá.

Nagyon úgy tűnik, hogy a tárgyalások jól működnek, mivel Freymuller szerint „az összes probléma közül a legkisebb, hogy ügyfeleket toborozzunk”. Elmondta, hogy az első 50 teherautó-szállítmány minden darabjára már várnak az ügyfelek és a 2025-ig terjedő időszakban sem lát a további 1 550 ügyfél megszerzésében problémát. Valójában a cég további potenciális ügyfelekkel folytat tárgyalásokat Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Hollandiában is, valamint arra számít, hogy ebben az évben Svájcon túlra is kibővítheti tevékenységét. Huber kifejtette, hogy a célországok azok, amelyek pénzügyi ösztönzőket adnak a legtisztább teherautók üzemeltetéséhez.

Az egyik lehetséges probléma, amellyel a vállalat szembesül, az a vevőszolgálat felállítása. Itt rögtön kizárta a Hyundai személyautó-értékesítési hálózatát, erre a célra inkább más európai partnereket keresnek. De ez még nem minden. A Hyundai az atlantai észak-amerikai haszonjármű-kiállításon bemutatta aa HDC-6 Neptune Concept Class 8 üzemanyagcellás kamion-tanulmányát, amely már a technológia következő generációját vetíti előre.

Habár a vállalat elismeri, hogy jelenleg nincs elég nagy üzemanyagcellája egy 36,2 tonnás teherautó meghajtására, ez csak idő kérdése. Edward Lee, a Hyundai Motor haszonjármű-üzletágának alelnöke szerint: „Hisszük, hogy ez a következő 100 év üzemanyaga és a Hyundai lesz a legnagyobb szereplő. Ez a vállalatunk alapvető tevékenysége.”

Forrás: Dönci Hyundai Blogja

hyundai, hatvan, márkakereskedő, ügyfél, szolgálat, 60, i10, i120, i30, i40, santa fe, tucson, i30n, budapest, heves, megye, eger, ix35, ix55, veloster, gyöngyös, jászberény, duna, akció, autószerviz, töltés, kereskedés, kia, renault, opel, toyota, vw, skoda, peugeot, citroen, honda, mazda, ford, fiat, márkaszerviz, auto, márkakereskedés, autószalon, pest, buda, palace, m3, m1, kedvezmény, flotta, szerviz, aszod, godollo, garancia, 5 év, kilométer, korlátozás, nélküli, kerület, elantra, ioniq, kona, electric, elektromos, car, hybrid, hibrid, villanyauto, benzin, dízel, diesel, lóerő, teljesítmény, új, kedvező, hitel, lízing, biztosítás, casco, kötelező, bosch, okmány, iroda, ügyintézés, márkakereskedés, autószerelő, szakember, futómű, motor, műszaki, vizsga, eredetiség, vizsgálat, klíma, javítás, beállítás, gumi, abroncs, tárolás, szerelés, diagnosztika, értékesítés, használt, autó, adás, vétel, szerződés, megrendelés, autómosás, karosszéria, autófényezés, biztosítás, ügyintézés, 2020, prémium, autóház, ev, hev, phev, kedvezmény, legjobb, ár, árengedmény, minőség, megbízható, gds, bluelink, carplay, android, navigáció, magyar, nyelv, palisade, ulsan, nosovice


Vissza a hírekre