Márkakereskedés hírek

Kaliforniában is bevezetik a Hyundai üzemanyagcellás teherautóját

A Hyundai Motor bejelentette, hogy a vállalat legújabb üzemanyagcellás tehergépjárműveit Kaliforniában is üzembe kívánja állítani, amivel két államilag finanszírozott projektben a régió levegőminőségét kívánják javítani.

A tavaly Svájcban debütált Xcient Fuel Cell modellek már valós körülmények között több mint egymillió kilométeres futásteljesítményükkel bizonyították életképességüket. Azok a demo teherautók, amelyeket a Hyundai az Egyesült Államokba fog vinni, erre az Xcient Fuel Cell, modellre épülnek majd, ám az amerikai változat maximális hatótávja 500 mérföld, vagyis körülbelül 800 kilométer lesz.

A Hyundai a korábbi nyilvános projektekből származó ismeretekre támaszkodva fejleszti tovább kibocsátásmentes kereskedelmi flotta üzletágát az Egyesült Államokban és az értékláncban helyi partnerségeket hoz létre. A Hyundai Motor az Egyesült Államokban működő állami és magánpartnerekkel együttműködve 2023 második negyedévétől kezdődően 30 darab 8. osztályú Xcient üzemanyagcellás teherautót fog üzemeltetni. Ez lesz a 8. osztályú hidrogénüzemű üzemanyagcellás teherautók legnagyobb kereskedelmi flottája az Egyesült Államokban.

A Közlekedési és Környezetvédelmi Központ (CTE) és a Hyundai Motor által vezetett konzorcium a közelmúltban 22 millió dollár támogatást nyert el a Kaliforniai Levegő Erőforrások Igazgatóságától (CARB) és a Kaliforniai Energiaügyi Bizottságtól (CEC), valamint további 7 millió dollár támogatást nyert az Alameda Megyei Közlekedési Bizottság és a Bay Area Levegőminőség-kezelő Részlegtől a projekt támogatására.

A Hyundai NorCAL ZERO, más néven Zéróemissziós Regionális Tehergépjárművek Üzemeltetése Üzemanyagcellás Teherautókkal projektje 2023 második negyedévéig Kalifornia északi részén 30 darab 8-as osztályú Xcient Fuel Cell modellt állít üzembe 6x4 tengelyes konfigurációval. A teherautók flottaüzemeltetője a Glovis America logisztikai szolgáltató lesz. A Macquarie Specialized and Asset finanszírozási üzletága, a Commodities and Global Markets divízió részeként lízingként fogja finanszírozni a teherautók beszerzését. A konzorcium azt is tervezi, hogy nagykapacitású hidrogén-utántöltő állomást létesít a kaliforniai Oaklandben, amely akár 50, átlagosan 30 kilogrammos töltöttségű teherautót is képes lesz ellátni.

„Büszkék vagyunk arra, hogy megfinanszírozhatjuk ezt a 30 darab üzemanyagcellás teherautó beszerzését és ezzel javíthatunk a levegő minőségén Észak-Kaliforniában” – mondta Hannon Rasool, a Kaliforniai Energiaügyi Bizottság Üzemanyag- és szállítási osztályának igazgatóhelyettese. „Ezek a beruházások támogatni fogják az emissziómentes teherautók elterjedését, valamint az amerikai piaci ökoszisztéma részeként az infrastruktúra fejlesztését és kiépítését is. Köz- és magánprojektekkel a CARB és a CEC tiszta levegővel kapcsolatos kezdeményezéseinek részeként a partnerek összefogtak, hogy egy nagy lépést tegyenek az áru- és áruforgalom széndioxid-mentesítésében."

A Hyundai Motor ezenkívül egy 500 ezer dolláros támogatást is kapott a Déli Parti Levegőminőség-kezelő Körzettől (South Coast AQMD) azért, hogy Dél-Kaliforniában két darab 8. osztályú Xcient Fuel Cell teherautót bevezessen. A nagyrészt az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) által finanszírozott projekt a tiszta levegő normáinak eléréséhez a dízel teherautók kibocsátásának csökkentésével járul hozzá a déli parti vízgyűjtőben.

A Hyundai Motor és flottapartnere augusztusban tervezi, hogy megkezdi ezen teherautók üzemeltetését. Ezeket a teherautókat 12 hónapon keresztül hosszú távú fuvarozási műveletekre használják a dél-kaliforniai raktárak között. A Hyundai a kaliforniai hidrogén-töltőállomások piacvezető szereplőjével, a First Element Fuel (FEF) vállalattal is együttműködik annak érdekében, hogy a régióban három hidrogén-üzemanyagtöltő állomást is kihasználjon a teherautók feltöltéséhez.

„Alig várjuk, hogy életre keljen a Hyundai ezen fontos üzemanyagcellás projektje. A zéróemissziós távolsági teherautó-technológia kifejlesztése kulcsfontosságú a kibocsátások csökkentésében, ami azonnali előnyökkel jár majd levegőnk és közösségeink számára." – mondta Ben J. Benoit, a South Coast AQMD igazgatótanácsának elnöke.

A Hyundai Motor kaliforniai finanszírozó ügynökségek és helyi közösségek támogatását is elnyerte az üzemanyagcellás nehézgépjárműveinek bemutatásához, amely nagyrészt az Xcient Fuel Cell teherautó Európában bizonyított eredményeinek köszönhető. 2020-ban a Hyundai bejelentette, hogy 2025-ig 1 600 darab Xcient üzemanyagcellás teherautót fog Európába szállítani. Az első 46 darab már tavaly megérkezett Svájcba, ahol ezek a teherautók 11 hónap alatt összesen több mint egymillió kilométert tettek meg. Ez idő alatt a flotta a dízelüzemű járművekhez képest becslések szerint 630 tonnával csökkentette a CO2-kibocsátást.

A Hyundai által Kaliforniában üzembe helyezésre kerülő 8. osztályú Xcient üzemanyagcellás teherautók maximális hatótávja 500 mérföld (kb. 800 km) lesz, mivel a hidrogént nagyobb mennyiségben fogják tárolni a járműveken 700 bar nyomású tartályokban. A 8. osztályú Xcient üzemanyagcellás teherautó maximális bruttó össztömege több mint 37 tonna lesz.

A kezdeti demonstrációk során szerzett tapasztalatok alapján a Hyundai növeli erőfeszítéseit azért, hogy hivatalosan is bevezethesse zéró kibocsátású haszonjárműveit Észak-Amerikában. A vállalat máris tárgyalásokat kezdett számos olyan logisztikai és kereskedelmi vállalattal, amelyek érdeklődnek az áruszállítás és az elszállítási szolgáltatások tekintetében a hidrogéntechnológia kihasználása iránt az Egyesült Államokban. Hosszútávon a Hyundai arra törekszik, hogy a helyi partnerekkel hidrogén értékláncokat alakítson ki a különféle hidrogénnel hajtott haszongépjárművek palettájának bevezetésével.

Forrás: Dönci Hyundai Blogja

hyundai, hatvan, márkakereskedő, ügyfél, szolgálat, 60, i10, i120, i30, i40, santa fe, tucson, i30n, budapest, heves, megye, eger, ix35, ix55, veloster, gyöngyös, jászberény, duna, akció, autószerviz, töltés, kereskedés, kia, renault, opel, toyota, vw, skoda, peugeot, citroen, honda, mazda, ford, fiat, márkaszerviz, auto, márkakereskedés, autószalon, pest, buda, palace, m3, m1, kedvezmény, flotta, szerviz, aszod, godollo, garancia, 5 év, kilométer, korlátozás, nélküli, kerület, elantra, ioniq, kona, electric, elektromos, car, hybrid, hibrid, villanyauto, benzin, dízel, diesel, lóerő, teljesítmény, új, kedvező, hitel, lízing, biztosítás, casco, kötelező, bosch, okmány, iroda, ügyintézés, márkakereskedés, autószerelő, szakember, futómű, motor, műszaki, vizsga, eredetiség, vizsgálat, klíma, javítás, beállítás, gumi, abroncs, tárolás, szerelés, diagnosztika, értékesítés, használt, autó, adás, vétel, szerződés, megrendelés, autómosás, karosszéria, autófényezés, biztosítás, ügyintézés, 2020, prémium, autóház, ev, hev, phev, kedvezmény, legjobb, ár, árengedmény, minőség, megbízható, gds, bluelink, carplay, android, navigáció, magyar, nyelv, palisade, ulsan, nosovice


Vissza a hírekre