Márkakereskedés hírek

Hamarabb jöhet a Hyundai új Santa Fe generációja

A Hyundai ugyan már két év után tavaly radikálisan frissítette Santa Fe modelljét, az új változat azonban továbbra sem túl népszerű, ezért a vállalat már a következő generáció bevezetésén gondolkodik.

A tavaly frissített Hyundai Santa Fe továbbra is kevesek figyelmét kelti fel. Ahogyan a Sonata és a (Kia) K5 esetén, úgy most is az a helyzet, hogy a vadonatúj Sorento a koreai piac sztárja, amely a Santa Fét letaszította trónjáról. Amíg a tavaly márciustól kapható Sorento modellből 76 883 darab kelt el Dél-Koreában, addig a Santa Féből csupán 57 578 darabot adtak el ugyanott. Dél-koreai médiaértesülések szerint ezért a Santa Fe ötödik generációja a vártnál hamarabb érkezhet.

A Hyundai csoportnál általában a bevezetéstől számított 3 év múlva érkezik egy modellfrissítés, ám a Santa Fe esetében már két évvel a 2018-as bemutatót követően egy olyan ráncfelvarrás érkezett, amelynek újdonságai egy teljes modellváltással is felérnek. A Santa Fe esetében ennek az az oka, hogy a jármű egy teljesen új, harmadik generációs padlólemezre került, az új dizájnmegoldásokat viszont a koreai közönség nehezen fogadta el.

A Santa Fe modellből kevesebbet adtak el tavaly, mint a Palisade-ből, amelyből 64 791 darabot sikerült értékesíteni 2020-ban. Pedig a Palisade egy nagyobb és lényegesen drágább modell. De ami még látványosabb, ugyanezen a piacon a Renault Samsung QM6 modelljéből is el tudtak adni 46 740 darabot, ami a koreai sajtó szerint azt jelenti, hogy az új Santa Fe megbukott.

A Santa Fe számára az igazi veszély azonban házon belül, az új Tucson modellel érkezett, amelynek Dél-Koreában kapható nyújtott tengelytávú változata csupán egyetlen centivel rövidebb, mint az új Santa Fe. Miközben a Santa Fe nem rendelkezik Dél-Koreában is jóváhagyott hibridváltozattal, a Tucson Hybrid engedélyt kapott és ezzel adókedvezményekben is részesülhet. Ez pedig az eladási adatokban is megnyilvánul, hiszen amíg a Santa Féből novemberben és decemberben 10 475 darab, addig a Tucsonból 14 443 darab kelt el.

Mielőtt a negyedik generációs Kia Sorento meg nem jelent a piacon, addig a Hyundai Santa Fe volt Dél-Korea legnépszerűbb hobbiterepjárója. A Santa Fe a Hyundai Motor első hobbiterepjárójaként nagy mérföldkő volt a vállalat életében. A generációk során a Santa Fe kiterjesztette teljességét, ami rengeteg vásárlót vonzott és eközben az esetleges erőforrás-problémák mellett épp a formaterv volt az, ami mindig is előnyös tudott maradni.

Ám a legutóbbi ráncfelvarrással ez a folyamatosság megtört. A helyzet pedig akár rosszabbra is fordulhat, ha a Kia idén júniusban bemutatja az új Sportage generációt. Ahogyan a Tucson, úgy a Sportage méretben is megnövekszik, hibridrendszert is kap, ami mellett a K5/Sorento stílusú formavilág még több vásárló fejét elcsavarhatja, ami a Santa Fe eladásainak biztosan nem fog kedvezni. Így aztán sok szempontból is valószínűtlennek tűnik, hogy a Santa Fe ezzel a jelenlegi formavilággal. magára találjon. A teljes éves eladási adatok viszont így sem kicsik, ám a facelift ellenére csökkenő eladások bizonyítják, hogy valami gond van.

Erre mintha a Hyundai is számított volna, ugyanis a pletykák szerint a vállalatnál már az ötödik generációs Santa Fe bemutatását készítik elő. Ennek megfelelően egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a Hyundai akár már jövőre bemutathatja a teljesen új generációs Santa Fe modelljét, amely formanyelvében a nemrég bemutatott Tucsonra hasonlíthat majd.

Forrás: Dönci Hyundai Blogja

hyundai, hatvan, márkakereskedő, ügyfél, szolgálat, 60, i10, i120, i30, i40, santa fe, tucson, i30n, budapest, heves, megye, eger, ix35, ix55, veloster, gyöngyös, jászberény, duna, akció, autószerviz, töltés, kereskedés, kia, renault, opel, toyota, vw, skoda, peugeot, citroen, honda, mazda, ford, fiat, márkaszerviz, auto, márkakereskedés, autószalon, pest, buda, palace, m3, m1, kedvezmény, flotta, szerviz, aszod, godollo, garancia, 5 év, kilométer, korlátozás, nélküli, kerület, elantra, ioniq, kona, electric, elektromos, car, hybrid, hibrid, villanyauto, benzin, dízel, diesel, lóerő, teljesítmény, új, kedvező, hitel, lízing, biztosítás, casco, kötelező, bosch, okmány, iroda, ügyintézés, márkakereskedés, autószerelő, szakember, futómű, motor, műszaki, vizsga, eredetiség, vizsgálat, klíma, javítás, beállítás, gumi, abroncs, tárolás, szerelés, diagnosztika, értékesítés, használt, autó, adás, vétel, szerződés, megrendelés, autómosás, karosszéria, autófényezés, biztosítás, ügyintézés, 2020, prémium, autóház, ev, hev, phev, kedvezmény, legjobb, ár, árengedmény, minőség, megbízható, gds, bluelink, carplay, android, navigáció, magyar, nyelv, palisade, ulsan, nosovice


Vissza a hírekre