Márkakereskedés hírek

Csehországban is készülhet a Hyundai Kona Electric

A Hyundai Motor tervei szerint a Kona Electric a jövő év elejétől már nemcsak Dél-Koreában, hanem a csehországi Nosovicében is készülhetnek, amely mellett a következő generációs Tucson hibridváltozatait is gyártásba veszik.

A Hyundai Motor Manufacturing Czech a koreai gyártó legfontosabb európai gyártóbázisa, ahol iparági források szerint a jövő évtől mintegy 46 ezer Kona Electric is készülhet. Ez a szám pedig majdnem pontosan annyi, mint amennyi (48 ezer) a korei Ulsan gyártósorairól gördül le idén. Ez pedig annyit jelent, hogy a Hyundai az európai összeszerelésű Kona Electric modellekkel megduplázza a modell gyártókapacitását!

Ezen cél elérése érdekében a Hyundai Motor mintegy 80 millió eurót, azaz 26 milliárd forintot fektet csehországi üzemébe, ahol idén bővítésre és fejlesztésre már további 2 millió eurót költöttek. A beruházások túlnyomó többségét várhatóan az idei év második felében fejezik be, a vállalat pedig a jövő év elején kezdheti meg a gyártó új környezetbarát járműveinek gyártását.

Jelenleg a Hyundai Motor exportra kerülő összes környezetkímélő modelljét a vállalat koreai Ulsanban és Asanban működő gyártóbázisán szereli össze. Ez alól kivételt képez Kína, ahol épp most mutatják be a Kona Electric helyi változatát Encino EV néven. A Kona Electric csehországi gyártásának jövő évi megindulásával ez a modell lesz az első olyan környezetbarát autó, amelyet a Hyundai Motor Koreán kívül is készíti.

A Hyundai Motor tavaly februárban kezdte meg a Kona Electric exportálását, amelyből tavaly decemberig 11 685 darabot szállított ki világszerte. Az elektromos változattal együtt a Kona modellből összesen 200 279 darabot exportáltak tavaly, amivel a Kona a harmadik legnépszerűbb exportautó lett Koreában, ahol csak a Hyundai Tucsonból és a Chevrolet Trax modellből tudtak 200 ezer darabnál többet exportálni.

Forrás: Dönci Hyundai BlogjaVissza a hírekre