Márkakereskedés hírek

A Hyundai vadonatúj üzemanyagcellás légijárművet mutatott be

A Hyundai Motor bemutatta a Project N tanulmányát, az első olyan regionális légi mobilitási koncepciót, amely hosszabb ideig tud repülni, mint az eddigi városi légimobilitási (UAM) eszközök.

A Hyundai Motor Group, amely annak ellenére, hogy a nagyobb globális riválisokhoz képest viszonylag későn érkezett a közúti járművek piacára, az öt legnagyobb globális autómárka közé emelkedett és most arra készül, hogy ne csak a közutakon, de az egekben is aktívan uralkodjon. A dél-koreai autógyártó nemrég a koreai Hyundai Motor Stúdió Goyangban megrendezett Advanced Air Mobility (AAM) Tech Day 2022 rendezvényen bemutatta első regionális légi mobilitási (RAM) járművét, amelyet „Project N”-nek neveztek el.

A Hyundai Motor Group közleménye szerint a RAM jármű messzebbre képes repülni, mint a városi légi mobilitási (UAM) járművek és olyan regionális csomópontok között képes mozogni, mint Szöulból Daejeonba és Daegeonból Gwangjuba, ami kb. 160-170 km. A működési megbízhatóság javítása érdekében egy ilyen hosszútávú repüléshez több befektetésre van szükség, így az ipar előrejelzése szerint a kereskedelmi forgalomba hozatal 2030-ra lesz elérhető, vagyis két évvel később, mint az UAM-ek. A koreai autóipari óriás ezért felgyorsítja azon erőfeszítéseit, hogy kiterjessze jelenlétét a hagyományos közúti járművek piacán túl is.

A Hyundai Motor Group 2019-ben alakította meg UAM-részlegét és 2020-ban bemutatta első UAM-járművét, az „S-A1” modellt. A múlt év végén amerikai légiközlekedési vállalata a Supernal nevet kapta és bejelentette azon célját, hogy légijárműveit 2028-ig kereskedelmi forgalomba hozza. Idén januárban az UAM részleget az AAM központjává emelték, amely mind az UAM, mind a RAM üzletágakkal foglalkozik.

A Hyundai Motor Group most arra törekszik, hogy bővítse az UAM járművek méretét és a meglévő regionális repülőtereket használja fel koreai üzleti tevékenységre – mondta a csoport egyik illetékese. Az UAM kereskedelmi forgalomba hozatala előrevetítheti a RAM kereskedelmi forgalomba hozatalának ütemtervét is, ezért a koreai autóipari konszern az általános technológiával kapcsolatos biztonság érdekében is erőfeszítéseket tesz.

Az UAM repülőgépek energiaforrása, akkumulátorai miatt nem képes nagy távolságokat, több száz kilométert repülni. A nagyobb, több akkumulátorral felszerelt jármű nagyobb tömegű, így a repülési távolsága is rövidebb lesz. A szakértők arra számítanak, hogy a RAM modelleket kettős hajtásrendszer, egy akkumulátor és egy hidrogén üzemanyagcella táplálja majd. A hidrogéntartály könnyebb, mint az akkumulátor és a jármű képes lesz messzebbre is repülni. Hasonlóképpen, a teherautók piacán a hidrogénüzemű meghajtórendszerek hamarabb kerültek kereskedelmi forgalomba, mint az elektromos hajtásláncok. A Hyundai Motor nemrég a világ első sorozatgyártási rendszerét hozta létre hidrogénüzemű nagyteherautók számára.

Az újonnan bemutatott Project N koncepciót arra is felkészítették, hogy hidrogén üzemanyagcelláival és akkumulátoraival nagy távolságokat is meg tudjon tenni. A jármű 6 méter hosszú, vagyis 1 méterrel hosszabb, mint a Hyundai Palisade hobbiterepjáró. Négy légcsavarjával felszerelve valószínűleg függőleges fel- és leszállási képességgel is rendelkezik.

A Hyundai Motor Group szerint a RAM járművet Korea első hidrogén üzemanyagcellás repülőgépeként regisztrálták, miután februárban megkapta a légialkalmassági tanúsítványt. A vállalat célja most az, hogy önvezetési technológiát fejlesszen a jármű számára, miközben a járműfejlesztésre és a repülésszimulációra is összpontosítanak. „Bízunk benne, hogy a Hyundai Motor Group fejlesztési és gyártási tapasztalatai és know-how-ja alapján innovatív és biztonságos járműveket tud majd piacra dobni. Folytatjuk erőfeszítéseinket a globális AAM-ipar fellendítésére” – mondta Shin Jai-won, az AAM központ vezérigazgatója.

Forrás: Dönci Hyundai Blogja

hyundai, hatvan, márkakereskedő, ügyfél, szolgálat, 60, i10, i120, i30, i40, santa fe, tucson, i30n, budapest, heves, megye, eger, ix35, ix55, veloster, gyöngyös, jászberény, duna, akció, autószerviz, töltés, kereskedés, kia, renault, opel, toyota, vw, skoda, peugeot, citroen, honda, mazda, ford, fiat, márkaszerviz, auto, márkakereskedés, autószalon, pest, buda, palace, m3, m1, kedvezmény, flotta, szerviz, aszod, godollo, garancia, 5 év, kilométer, korlátozás, nélküli, kerület, elantra, ioniq, kona, electric, elektromos, car, hybrid, hibrid, villanyauto, benzin, dízel, diesel, lóerő, teljesítmény, új, kedvező, hitel, lízing, biztosítás, casco, kötelező, bosch, okmány, iroda, ügyintézés, márkakereskedés, autószerelő, szakember, futómű, motor, műszaki, vizsga, eredetiség, vizsgálat, klíma, javítás, beállítás, gumi, abroncs, tárolás, szerelés, diagnosztika, értékesítés, használt, autó, adás, vétel, szerződés, megrendelés, autómosás, karosszéria, autófényezés, biztosítás, ügyintézés, 2020, prémium, autóház, ev, hev, phev, kedvezmény, legjobb, ár, árengedmény, minőség, megbízható, gds, bluelink, carplay, android, navigáció, magyar, nyelv, palisade, ulsan, nosovice


Vissza a hírekre