Márkakereskedés hírek

A Hyundai bemutatta vadonatúj TIGER tereprobotját

A Hyundai Motor Group bemutatta a TIGER (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot) tanulmányát, amely a vállalat második Végső Mobilitási Járműve (UMV) és az első utas nélküli modellje.

Az átalakuló intelligens tereprobotot különböző típusú rakomány szállítására tervezték, amely közben nehéz terepviszonyokkal is képes megküzdeni. A TIGER tanulmányt a Hyundai Motor Group kaliforniai New Horizon Stúdiója fejlesztette, amelyet 2020 végén alapítottak azért, hogy a Szilikon-völgy kutatási és innovációs vezető szerepét kihasználva UMV járműveket fejlesszenek ki.

„A TIGER és hasonló járművek és azokban rejlő technológiák lehetőséget adnak arra, hogy ösztönözzük fantáziánkat. Folyamatosan keressük a járművek tervezésének és fejlesztésének újragondolási, valamint a közlekedés és a mobilitás jövőjének újrafogalmazásának lehetőségeit" – mondta Dr. John Suh, a New Horizons Studio vezetője.

A TIGER kivételes képességeit úgy tervezték, hogy mobil tudományos kutatási platformként működjenek szélsőséges, távoli környezetben. A moduláris platform-architektúrán alapuló funkciók közé tartozik a kifinomult láb- és kerékmozgatási rendszer, a 360 fokos irányítás és távoli megfigyelésre, követésre és érzékelésre alkalmas szenzorok sora. A tanulmány a pilóta nélküli légi járművekhez (UAV) is csatlakozni tud, amelyek teljes mértékben feltölthetik és az elérhetetlen helyszínekre is eljuttathatják a TIGER-t.

A karosszériában elhelyezett nagy rakodóhely azt jelenti, hogy a TIGER árut, vagy vészhelyzetekben akár segélycsomagokat is képes szállítani. A lábkerék-csukló lehetővé teszi a TIGER számára, hogy számos szélsőséges helyzetet is jól kezeljen, miközben a hasznos terhet olyan szintben tartja, mint egy tipikus földi jármű.

Behúzott lábaival a TIGER úgy mozog, mint egy összkerékhajtású jármű és a leghatékonyabb módban van, mert gördülő tapadással mozog. Ám amikor a jármű elakad, vagy olyan terepen kell haladnia, amely a kerekek számára önmagában nehéz vagy járhatatlan, akkor a gyaloglóképességét arra használja, hogy kiszabaduljon vagy könnyebben haladjon ezen a terepen. Ez volt az a tulajdonság, amelyet korábban az Elevate, a Hyundai Motor Group minden idők első mozgatható lábú UMV-koncepciója hordozott, amikor a 2019-es CES kiállításon megjelent.

A Hyundai korábbi átalakuló négykerekű földi járművéhez, az Elevate tanulmányhoz hasonlóan a TIGER is olyan felszerelésekkel rendelkezik, mint a lábak és a kerekek. Az Elevate és a TIGER közötti különbség az, hogy míg az előbbi utasokat szállíthat, addig az utóbbi utasok nélküli jármű. A TIGER és az Elevate a robotizált és a kerekes mozgástechnológiákat egyaránt ötvözi, lehetővé téve számukra, hogy terepen még a legjobb terepjáró korlátain túl is képesek legyenek mozogni.

A TIGER első verziója az X-1 (az X a kísérleti rövidítést jelenti) és széles körű technológiai és tervezési szakértelmet hoz össze. A projektet a Hyundai Motor Group New Horizons Stúdió vezeti, miközben szoros együttműködésben dolgozik a vezető mérnöki tervezőszoftver Autodesk céggel.

„ A Hyundai csapatával szoros együttműködés a TIGER X-1 járművén, a fejlett technológiák, például a generatív tervezés alkalmazásával az erő növekedési határainak kitolásához, miközben csökkentjük a szállításhoz szükséges súlyt, ez pontosan az, amire gondolunk, amikor a lehetséges új dolgok létrehozásáról beszélünk. Az Autodesk Fusion 360 által engedélyezett új tervezési, mérnöki és gyártási technikák elősegítik a mai modern, együttműködő csapatok gyorsabb és hatékonyabb alkotását" – mondta Srinath Jonnalagadda, az Autodesk tervezési és gyártási üzleti stratégiáért felelős alelnöke.

A TIGER X-1 egyesíti az Autodesk generatív tervezési képességeit a Hyundai növekvő mobilitási kutatási-fejlesztési képességeivel. A csapatok egy könnyű, de hihetetlenül erős szerkezet létrehozásán dolgoztak együtt, a lábak és egyes alvázelemek szénszálas kompozit adaléknyomtatással készültek.

A New Horizons Stúdió Sundberg-Ferar külső koncepciótervezővel együttműködve fejlesztette ki a TIGER X-1 zord terepen kritikus teher szállítására alkalmas képességét. Ezek a funkciók ideálissá teszik a tanulmányt a 360 fokos felszínértékeléshez, pl. egy természeti katasztrófa sújtotta területen, miközben kihívást jelentő terepeken halad keresztül, vagy akár egy másik bolygó vagy hold felszínét fedezi fel.

„A a New Horizons Stúdióval a TIGER fejlesztése közben a Sundberg-Ferar csapata olyan robot létrehozására törekedett, amely maximalizálja a kerekes mozgás hatékonyságát egy négylábú csuklójával, hogy kibővítse a távolabbi helyek elérésének lehetőségét. A TIGER moduláris platform kialakítása lehetővé teszi egyedi felhasználáshoz illeszkedő különböző karosszériák rögzítését az alvázon, például rakományszállításhoz vagy emberek számára nem megfelelő helyeken történő megfigyeléshez" – mondta David Byron, a Sundberg-Ferar tervezési és innovációs stratégiai vezetője.

Forrás: Dönci Hyundai Blogja

hyundai, hatvan, márkakereskedő, ügyfél, szolgálat, 60, i10, i120, i30, i40, santa fe, tucson, i30n, budapest, heves, megye, eger, ix35, ix55, veloster, gyöngyös, jászberény, duna, akció, autószerviz, töltés, kereskedés, kia, renault, opel, toyota, vw, skoda, peugeot, citroen, honda, mazda, ford, fiat, márkaszerviz, auto, márkakereskedés, autószalon, pest, buda, palace, m3, m1, kedvezmény, flotta, szerviz, aszod, godollo, garancia, 5 év, kilométer, korlátozás, nélküli, kerület, elantra, ioniq, kona, electric, elektromos, car, hybrid, hibrid, villanyauto, benzin, dízel, diesel, lóerő, teljesítmény, új, kedvező, hitel, lízing, biztosítás, casco, kötelező, bosch, okmány, iroda, ügyintézés, márkakereskedés, autószerelő, szakember, futómű, motor, műszaki, vizsga, eredetiség, vizsgálat, klíma, javítás, beállítás, gumi, abroncs, tárolás, szerelés, diagnosztika, értékesítés, használt, autó, adás, vétel, szerződés, megrendelés, autómosás, karosszéria, autófényezés, biztosítás, ügyintézés, 2020, prémium, autóház, ev, hev, phev, kedvezmény, legjobb, ár, árengedmény, minőség, megbízható, gds, bluelink, carplay, android, navigáció, magyar, nyelv, palisade, ulsan, nosovice


Vissza a hírekre