Márkakereskedés hírek

A Hyundai 2045-re karbonsemlegessé válik

A Hyundai Motor az idén Münchenben megrendezett Nemzetközi Autókiállításon (IAA) bejelentette karbonsemlegessé válásának célkitűzéseit, amelynek keretében többek között 2035-től Európában csak elektromos modelleket kíván értékesíteni.

A Hyundai karbonsemlegessé válásának integrált stratégiája a következő három pilléren nyugszik: tiszta mobilitás, új generációs platformok és zöld energia. A Hyundai a villamosított járműválaszték teljes választékát, illetve a legújabb megoldásokat is bemutatja, amelyek idei IAA kiállításon szeptember 6-12. Között, Münchenben, Németországban tekinthető meg.

„Vállalatunk ’Fejlődés az Emberiségért’ elképzelései szerint, a Hyundai Motor elhatározta, hogy helyesen cselekszik” – mondta Jae-hoon (Jay) Chang, a Hyundai Motor elnök-vezérigazgatója. „Az éghajlatváltozás tagadhatatlan kihívás, amelyre mindenkinek a legnagyobb és sürgős figyelmet kell fordítania. A Hyundai Motor elkötelezi magát amellett, hogy globális termékeiben és teljes működésében 2045 re karbonsemlegessé válik és befektetünk a tisztább közlekedésbe és a környezetbarát energia-megoldásokba azért, hogy mindenki számára jobb és fenntarthatóbb jövőt érjünk el.”

Az IAA látogatói a Messe München A1-es csarnokában találhatják meg a Hyundai Motor standját –ahol a vállalat elektromos koncepciókat, teljesen elektromos robotaxi-modelljét és művészi megjelenítéseket mutat be a hidrogén értéklánc témakörében. A látogatók a Hyundai Blue Lane [1] szolgáltatásán keresztül érhetik el az esemény különböző helyszíneit, és egyben lehetőséget kínálnak arra, hogy megtapasztalják a márka legújabb tiszta mobilitási járműveit, beleértve az IONIQ 5, a Nexo, a Kona Electric és az ElecCity Fuel Cell busz modelleket is.

„Az új helyszín és az élő-digitális hibrid formátum révén az idei IAA nagyon különbözik a korábbi eseményektől, és nagyon örülünk, hogy ezen ismét kiállítóként veszünk részt” – mondta Michael Cole, a Hyundai Motor Europe elnök-vezérigazgatója. „Izgatottak vagyunk, hogy megoszthatjuk a publikummal jövőbeli vállalati elképzeléseinket, amelyek túlmutatnak az autóipari mobilitáson. Ezen túlmenően felvázoljuk a karbonsemleges társadalmat lehetővé tévő ütemtervünket, amely elengedhetetlen, mivel a bolygó jövője forog kockán.”

Az idei IAA rendezvényen a Hyundai Motor kötelezettséget vállal arra, hogy 2040-re 75 százalékkal a 2019-es szint alá csökkenti széndioxid-kibocsátását. 2045-ig a Hyundai mind termékeiben, mind pedig globális működésében eléri a teljes karbonsemlegességet. A Hyundai Motor integrált, többdimenziós stratégiája a szén-dioxid semlegesítésére három pillérre támaszkodik: tiszta mobilitási kínálatának bővítése, új generációs platformok fejlesztése, valamint beruházások a zöld energia megoldásokba és technológiákba.

Tiszta Mobilitás:

Első villanyautó-tanulmányának 1991-es bemutatása óta a Hyundai Motor a tiszta mobilitás terén betöltött vezető szerepével folyamatos lépéseket tett a széndioxid-kibocsátás csökkentése felé. A Hyundai Motor bejelentette, hogy a következő években fokozatosan növeli a kibocsátásmentes járművek értékesítési részesedését, így a vállalat célja, hogy 2030-ra globális járműeladásainak 30 százalékát a kibocsátásmentes járművek adják, 2040-re pedig a vállalat arra számít, hogy az akkumulátoros elektromos járművek és az üzemanyagcellás járművek a teljes flottaértékesítés 80 százalékát teszik ki.

A Hyundai Motor régiókra lebontva azt tervezi, hogy 2035-től kezdve csak kibocsátásmentes járműveket fog kínálni Európában. 2040-ig a Hyundai a főbb piacokon fokozatosan megszünteti a fosszilis üzemanyagokat használó járműveket, támogatva ezzel a tiszta mobilitásra való áttérést.

Akkumulátoros elektromos járművek:

2020 augusztusában a Hyundai Motor kifejezetten az akkumulátoros elektromos járművei számára létrehozta az új IONIQ márkáját, ezzel jelezve elkötelezettségét az elektromos mobilitás korszaka iránt. Ugyanebben az évben a Hyundai Motor Group, a Hyundai Motor anyavállalata bemutatta a kifejezetten elektromos modellek számára készített elektromos-globális moduláris platformját (E-GMP). A Hyundai Motor IONIQ 5 modellje, amelyet 2021 februárjában dobtak piacra, a márka első olyan villanyautója, amelyet az E-GMP platformra építettek. Az IONIQ 5 fenntartható és innovatív funkcióival, például 400 és 800 voltos töltéssi megoldásával és a Vehicle-to-Load (V2L) funkciójával új mércét állított fel az elektromos mobilitás terén.

A Hyundai következő új generációs elektromos autója az IONIQ 6 lesz, amely a 2021-es IAA kiállításon is bemutatott Prophecy EV koncepciójából merít ihletet. Az IONIQ 6 villanyautós élményeket kínál, testreszabott, környezetbarát megoldásokra összpontosítva, amelyek bármilyen életmódhoz illeszkednek.

Üzemanyagcellás járművek:

A Hyundai Motor több mint 20 éve fektet be hidrogén üzemanyagcellás technológiába. A Hyundai 2013-ban dobta piacra az ix35 Fuel Cell modelljét, a világ első sorozatgyártású üzemanyagcellás hobbiterepjáróját, majd 2018-ban követte a Nexo, az első kizárólagos hidrogénhajtású hobbiterepjáró. illetve a svájci ügyfelek számára készített nagyteherbírású Xcient Fuel Cell teherautó. A Hyundai nemrég épp Münchenben mutatta be ElecCity Fuel Cell autóbuszát, amit jelenleg tesztelési fázisban használnak Európában.

Az IAA rendezvényén a Hyundai bemutatta az elkövetkező évek üzemanyagcellás személyautóira vonatkozó ütemtervét. 2023-ban a Hyundai bemutatja a Nexo modellt, valamint egy új hidrogénhajtású MPV (egyterű) modellt is. A Hyundai 2025 után azt tervezi, hogy egy üzemanyagcellás meghajtású nagyméretű hobbiterepjárót is piacra dob. Ezenkívül a Hyundai Motor üzemanyagcellás hajtásláncát minden típusú mobilitási flottához és az élet más területeihez is biztosítani fogja.

Következő generációs platformok

A Hyundai Motor vezető beruházásokat hajtott végre a következő generációs szállítóplatformok területén. Ez magában foglal olyan A-ból B-be való eljutásra alkalmas innovatív mobilitási lehetőséget, mint például az UAM (célalapú mobilitás) és az önvezető járművek, amelyek nagyobb szabadságot biztosítanak a mobilitás szempontjából, széndioxid-kibocsátás nélkül. Ezek a platformok összhangban vannak a vállalat Fejlődés az Emberiségért jövőképével is, amivel a Hyundai elkötelezettségét fejezi ki a jövő generációi városi életének javítására.

A Hyundai Motor az IAA Mobility 2021 kiállításon először mutatta be úttörő robotaxi modelljét. A Hyundai és a Motional, a vezető nélküli technológia globális vezetőjével közösen fejlesztett IONIQ 5 alapú SAE Level 4 autonóm járműve fejlett érzékelőcsomaggal és a robotaxi technológiavezérelt kialakításával rendelkezik, amely az autonóm működés mögötti innovációt mutatja be. A jármű utasközpontú interfészekkel rendelkezik, amely lehetővé teszi az utasok számára, hogy intuitív módon lépjenek kapcsolatba a járművel menet közben. A Motional 2023-ban megkezdi a nyilvános utasok szállítását az IONIQ 5 modellen alapú robotaxiban.

Városi Légimobilitás (UAM)

A CES 2020 kiállításon a Hyundai bemutatta az UAM koncepciómodelljét, az S-A1-et, amelyet négy elv alapján fejlesztettek ki: biztonságos, csendes, megfizethető és utasközpontú megoldások. A Hyundai Motor célja, hogy 2028-ban piacra dobjon egy teljesen elektromos UAM modellt, amelyet a városon belüli üzemeltetésre optimalizáltak. A 2030-as években a vállalat regionális légi mobilitás bevezetését is tervezi, amely összeköti a szomszédos városokat.

Zöldenergia

A Hyundai Motor karbonsemlegességi stratégiája a kibocsátásmentes járművekre való átálláson is túlmutat. A vállalat célja, hogy mindenki számára tisztább és környezetbarát energiamegoldásokat biztosítson. Ez magában foglalja nemcsak a megújuló energiaforrások felhasználását a vállalat termelési létesítményeiben, hanem hosszú távú befektetéseket is a jövő technológiáiba, például a megújuló energián alapuló zöld hidrogénbe, a járműhálózatba visszatöltés (V2G) és az akkumulátorok második életciklusú energiatárolási rendszerek (SLBESS) fejlesztésébe is.

Zöld hidrogén

A víz alacsony széndioxid-kibocsátású áramforrások által termelt elektrolíziséből nyert zöld hidrogén várhatóan jelentősen csökkenti a széndioxid-kibocsátást. A Hyundai Motor olyan globális startup vállalatokba fektetett be, mint például a H2Pro, amelyekkel együttműködhetnek a zöld hidrogén területén. Ezenkívül a Hyundai zöld hidrogéninfrastruktúrát tervez létrehozni azokban az országokban, ahol erős kormányzati támogatás és bőséges megújuló energiaforrások találhatóak.

Helyszíni széndioxid csökkentés

A Hyundai Motor számos tevékenységet folytat annak érdekében, hogy csökkentse a gyártási folyamatai által kibocsátott szén- és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátását. A vállalat tevékenységei között az energiacsökkentési tevékenységek folytatása és környezetbarát erőművek építése is szerepel azáltal, hogy azokat megújuló, pl. fotovoltaikus energiaforrásokká alakítják át.

Júliusban a Hyundai Motor a Hyundai Motor Group többi leányvállalatával együttműködve csatlakozott a Climate Group RE100 nevű globális kezdeményezéséhez, amely elkötelezett a 100 százalékban megújuló energiaforrások használata irányába. A kötelezettségvállalás értelmében a Hyundai Motor Manufacturing Czech üzem lesz a vállalat első olyan gyára, amely 2022-ben teljesen átállítja villamosenergia-felhasználását megújuló energiára. A vállalat célja, hogy 2040-ig globális működésének több mint 90 százalékának villamosenergia-szükségletét megújuló energiaforrásokból elégítse ki. A Hyundai kötelezettséget vállal arra, hogy 2045-ig teljes globális működésében megújuló energiákra áll át.

Járműből hálózatba (V2G)

A V2G a legújabb olyan technológia, amely lehetővé teszi az energia visszavezetését az elektromos jármű akkumulátorából az elektromos hálózatba. Lehetővé teszi a hatékony energiaigény-kezelést, különösen csúcsidőben, ezáltal a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget csökkentve. A Hyundai jelenleg számos V2G kísérleti programban vesz részt a piac különböző érdekelt feleivel. A vállalat azt tervezi, hogy a V2G funkciót a közeljövőben érkező villanyautóiban is bemutatja.

Akkumulátorok második életciklusú energiatárolási rendszerek (SLBESS)

A Hyundai Motor az elhasználódott akkumulátorok újrahasznosítására és átalakítására is törekszik. A Hyundai jelenleg különböző helyi energetikai partnerekkel kísérleti projekteken dolgozik azért, hogy tovább hasznosítsa az elektromos akkumulátorokat. A vállalat a tervek szerint jövőre Németországban is teszteli az SLBESS kisméretű rendszereit.

„Az IAA Mobility a tökéletes alkalom arra, hogy bemutassuk a karbonsemlegességről alkotott globális elképzelésünket. Az IAA egy újabb mérföldkő az évek óta készülő fenntarthatósági úton. A Hyundai Motor továbbra is kitartóan törekszik a karbonsemlegességre és élen jár a holisztikus megoldások kifejlesztésében” – mondta Thomas Schemera, a Hyundai Motor globális marketing igazgatója. „Intelligens mobilitási megoldások szolgáltatójaként a Hyundai arra is törekszik, hogy energetikai megoldásokat nyújtson az üzleti élet és a társadalom számára. Az éghajlatváltozást összehangolt erőfeszítések nélkül nem lehet megoldani. Az elkövetkező hónapokban több fenntarthatósági projekt révén igyekszünk minél többet tenni a környezetért és mindenkit meghívunk, hogy csatlakozzanak hozzánk a tisztább jövő felé vezető úton” – tette hozzá Schemera.

Forrás: Dönci Hyundai Blogja

hyundai, hatvan, márkakereskedő, ügyfél, szolgálat, 60, i10, i120, i30, i40, santa fe, tucson, i30n, budapest, heves, megye, eger, ix35, ix55, veloster, gyöngyös, jászberény, duna, akció, autószerviz, töltés, kereskedés, kia, renault, opel, toyota, vw, skoda, peugeot, citroen, honda, mazda, ford, fiat, márkaszerviz, auto, márkakereskedés, autószalon, pest, buda, palace, m3, m1, kedvezmény, flotta, szerviz, aszod, godollo, garancia, 5 év, kilométer, korlátozás, nélküli, kerület, elantra, ioniq, kona, electric, elektromos, car, hybrid, hibrid, villanyauto, benzin, dízel, diesel, lóerő, teljesítmény, új, kedvező, hitel, lízing, biztosítás, casco, kötelező, bosch, okmány, iroda, ügyintézés, márkakereskedés, autószerelő, szakember, futómű, motor, műszaki, vizsga, eredetiség, vizsgálat, klíma, javítás, beállítás, gumi, abroncs, tárolás, szerelés, diagnosztika, értékesítés, használt, autó, adás, vétel, szerződés, megrendelés, autómosás, karosszéria, autófényezés, biztosítás, ügyintézés, 2020, prémium, autóház, ev, hev, phev, kedvezmény, legjobb, ár, árengedmény, minőség, megbízható, gds, bluelink, carplay, android, navigáció, magyar, nyelv, palisade, ulsan, nosovice


Vissza a hírekre