Hírek


A Hyundai Motor Group leányvállalata, a Supernal a 2022-es Farnborough-i Nemzetközi Airshow keretében mutatja be eVTOL légi jármű kabinkoncepcióját  • A Hyundai Motor Group első ízben közöl részleteket arról, hogy széles körű mobilitási kapacitásait milyen formában integrálja a kereskedelmi célú városi és regionális légi közlekedési járművek, valamint az azokat körülvevő piacok fejlesztése érdekében

A Hyundai Motor Group leányvállalata, a Supernal a 2022-es Farnborough-i Nemzetközi Airshow keretében mutatja be eVTOL légi jármű kabinkoncepciójátWASHINGTON, D.C., USA, és FARNBOROUGH, Egyesült Királyság, 2022. július 18. A Supernal a mai napon, a Farnborough-i Nemzetközi Airshow keretében bemutatta kezdeti eVTOL légi jármű kabinkoncepcióját, ezzel korai bepillantást kínálva abba, hogy a Hyundai Motor Group milyen módon szándékozik bevonni autóipari kompetenciáját a fejlett légi mobilitási (AAM) piacon végzett fejlesztéseibe.

A Supernal a Hyundai Motor Group formatervező stúdióival együttműködésben valósította meg a kabinkoncepciót. A Supernal közvetlen célja, hogy az Egyesült Államokban 2028-ra, az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban pedig röviddel azután megszerezze eVTOL légi járművének a kereskedelmi célú felhasználást lehetővé tévő tanúsítványait. Magán a járművön túltekintve a Supernal számos külső partnerrel, valamint a Hyundai Motor Group több mint ötven – az autógyártás, az autóalkatrész-gyártás, az építőipar, a robotika és az autonóm mobilitás területein tevékenykedő – társvállalatával együttműködve, felelősségteljes kooperáció keretében valósítson meg egy mindenre kiterjedő AAM értékláncot.

„A fejlett légi mobilitás, az AAM csak abban az esetben válhat széles körben elterjedt közlekedési móddá, ha annak minden részletével – az utasélménytől kezdve a vonatkozó jogszabályokon át az infrastruktúráig – a kezdetektől fogva behatóan foglakozunk, és ezeket a területeket mind egymással szoros összefüggésben fejlesztjük.” – mondta Jaiwon Shin, a Hyundai Motor Group elnöke, a Supernal vezérigazgatója. „A Hyundai Motor Group mobilitási képességeit kiaknázva a Supernal már most jelentős idő és erőforrások ráfordításával gondoskodik arról, hogy az iparág a következő évtizedek során képes legyen kiszolgálni az ügyfelek növekvő tömegét, és kiteljesedve megvalósíthassa a benne rejlő, izgalmas lehetőségeket.”

A Hyundai Motor Group leányvállalata, a Supernal a 2022-es Farnborough-i Nemzetközi Airshow keretében mutatja be eVTOL légi jármű kabinkoncepcióját

Az autóipari dizájn támogató szerepben

A Supernal ötszemélyes kabinkoncepciója jól érzékelteti, hogy a vállalat milyen formában szándékozik kiaknázni az autóipari formatervezési folyamatokban és anyaghasználatban rejlő lehetőségeket (a légi közlekedésre vonatkozó, hatályos biztonsági előírások legmagasabb szintű betartása mellett), optimalizálva az AAM utasélményét és árpontját. A kialakítás a biomimikri filozófiáját tükrözi – ez esetben egy pillangóval vonva párhuzamot –, abban megtestesülnek a Supernal alapvető értékei: a mindenek fölé sorolt biztonság, az emberközpontú kialakítás, és a környezeti felelősségvállalás.

„A Supernal a Hyundai Motor Group élvonalbeli autóipari formatervezőivel együttműködve fejleszti eVTOL járművét, gondoskodva annak gyárthatóságáról és széles körű piaci elfogadottságáról.” – tette hozzá Mr. Shin. „Rászánjuk az időt, hogy egy olyan biztonságos, kis tömegű, kereskedelmi forgalomban alkalmazható eVTOL légi járművet fejlesszünk, amely a jövőben ugyanazt a biztonságos és kényelmet nyújtja majd utasainknak, amit saját autójuktól megszoktak.”

A Hyundai Motor Group leányvállalata, a Supernal a 2022-es Farnborough-i Nemzetközi Airshow keretében mutatja be eVTOL légi jármű kabinkoncepcióját

A mérnökök és formatervezők az autóiparból kölcsönzött, minimalista formai filozófiát alkalmazva hozták létre a kovácsolt szénszálas kompozitból készített, kis tömegű kabint. Az ergonomikusan kialakított ülések selyemgubóként ölelik körül az utasokat. Az ülésekre szerelt, kihajtható konzolok funkciójukban az autóknál szokásos padlókonzolt idézik, rajtuk okostelefon töltésére, illetve személyes tárgyak tárolására alkalmas felületeket találunk. A be- és kiszállást a kabinajtókon, illetve az ülések háttámláján kialakított kapaszkodók segítik. A több fényforrással – köztük az autók napfénytetejét idéző mennyezeti fényekkel – megvalósított kabinvilágítás a repülés egyes szakaszaihoz igazodva változik, mintha fényterápiás kezelést biztosítana az utasok számára. A kabin belső elrendezése az autóipar helykihasználási vívmányait hasznosítja: a lehető legkisebb kiterjedésű válaszfalaknak köszönhetően bőséges fejtér és funkcionálisan kihasználható terek állnak az utasok rendelkezésére.

A kabinkoncepció kialakítása során elsődleges szempont volt a fenntarthatóság, ezért olyan anyagokkal találkozhatunk a fedélzeten, mint a fejlett, újrahasznosítható szénszál-erősítésű, hőre lágyuló műanyagok, a tartós, növényi alapú műbőrök, az újrahasznosított műanyagból készített szövetek, vagy a felelősségteljes gazdálkodásból származó faanyagok. Az ülések vázának gyártásánál a légi jármű vázszerkezetének gyártásából visszamaradt nyersanyagot hasznosítják.

„A Supernal eVTOL járműve a Hyundai Motor Group kompetenciáit, a vállalat tapasztalt autóipari formatervezőinek tehetségét és tapasztalatát hasznosítja. Mindez lehetővé tette számunkra egy olyan, új légi mobilitási koncepció kidolgozását, amely nem pusztán biztonságos és ésszerű, de érzelmi síkon is magával ragadja az embert.” – mondta Luc Donckerwolke, a Hyundai Motor Group kreatív vezérigazgatója.

A Hyundai Motor Group leányvállalata, a Supernal a 2022-es Farnborough-i Nemzetközi Airshow keretében mutatja be eVTOL légi jármű kabinkoncepcióját

Légi közlekedés a városok határain túl

A Hyundai Motor Group széles körű mobilitási és mobilitást támogató képességeit kiaknázva elektromos légi járművek egész családját készül kifejleszteni, az ezekhez kapcsolódó értéklánccal egyetemben.

Az Észak-Amerikában működő Supernal városon belüli utasszállításra tervezett, 2028-tól kereskedelmi forgalomba lépő akkumulátoros elektromos eVTOL járművén túl a Hyundai Motor Group regionális légi mobilitási megoldásokra összpontosító, koreai részlege egy olyan közepes méretű, hidrogén üzemű légi jármű kifejlesztésén dolgozik, amely nagyvárosok között biztosíthat áru- és személyszállítást. Ez a regionális légi mobilitási részleg a tervek szerint a 2030-as években hozza forgalomba hidrogén üzemű légi járművét.

A Supernal és a regionális légi mobilitási részleg a Hyundai Motor Group világszerte működő gyártás-innovációs csapataival együttműködve készül kidolgozni egy olyan megbízható, nagy kapacitású, kiváló minőségű AAM-gyártási eljárást, amely az elkövetkező évtizedek során képes lesz alkalmazkodni az elektromos légi járművek iránti piaci kereslet növekedéséhez, méghozzá egyre kedvezőbb árfekvésben.

„A Hyundai Motor Group arra törekszik, hogy az autóipar magas gyártási kapacitását az aeronautikai ipar rendkívül magas minőségi elvárásait ötvözve megteremtse a személy- és áruszállító légi járművek mindennapos használatának alapjait.” – tette hozzá Mr. Shin.

A 2022. évi Farnborough-i Nemzetközi Airshow

A Supernal eVTOL kabin-koncepciója a Farnborough-i Nemzetközi Airshow-n (1. sz. kiállítási csarnok, 1307. sz. stand) tekinthető meg. A Supernal helyi eseményeit ide kattintva ismerhetik meg. A Supernal sajtómappája innen tölthető le.